Попередня тема :: Наступна тема |
Andrey © 13.05.10 11:26:59 Олешківські піски або Олешківська пустеля |
   |
|
Привіт народ! Давненько ми не вибирались в якусь цікаву поїздку... Я не про ті поїздки які склались традиційно (сплави, рафтінги, походи в карпати), а про щось нове. Отож перейду одразу до справи. Є пропозиція відвідати найбільшу пустелю Європи! Де б ви думали вона знаходиться? Так-так, в нас в Україні Виявляється ми все таки Європа) Це так звана "Олешківська пустеля", або як ще кажуть "Олешківські піски", найбільша пустеля України і за одно Європи.
Коротка історична довідка.
Пустеля знаходиться за 30 км на схід від Херсону (на іншій стороні Дніпра) в межах Цюрупинського району. Назва "Олешківська" пішла від колишньої (до 1925р) назви міста Цюрупинськ - Олешки. Сама пустеля зявилась відносно недавно - у 19 ст. Причиною її утворення послужили голодні вівці, які зжерли рослинний покрив, що покривав цю місцевість, вивільнивши таким чином піски. А далі вітрова ерозія зробила свою справу. До слова, піщинки в тих краях дуже дрібненькі (не те що наш пісок), кинута у повітря жменя сухого піску довго не осідає. У наш час розповсюдження пісків стримують штучно насадженими лісами. За Совєтів на території пустелі був полігон, який використовували для вправ бомбометання усі країни колишнього Варшавського договору. До сьогодні там можна побачити ржаві осколки і навіть цілі бомби, що не розірвались. Кажуть, що не одні мисливці за металом там "попеклись". В даний час ведуться роботи по виявленню і утилізації таких снарядів, але як у нас буває - більше формально. За кліматичними умовами Олешківські піски належать швидше до напівпустель. Та все одно там досить "жарко", літом пісок прогрівається до 70ти градусів, гарячі висхідні потоки повітря розганяють хмари, тому опадів тут менше ніж у регіоні загалом. На території пустелі є невеликі (до 5ти метрів) бархани, трапляються іноді і піщані бурі. Також є на території пустелі старе кладовище, яке невідомо звідки там узялось і невідомо хто там похований.
Як будем добиратись до Олешківських пісків?
Туди: поїзд № 510 Львів-Сімферополь, відправлення 13:55 прибуття на станцію "Раденськ" 10:20
Назад: поїзд № 256Д Сімферополь-Львів відправлення 22:56 з Херсону, прибуття до Львова 19:11
або поїзд № 109 Херсон-Львів відправлення 16:33 з Херсону (якщо встигнем), прибуття до Львова 12:08
Прибуваємо ми в селище Великі Копані зранку (субота) і одразу з поїзда "в бой". Пустеля знаходиться за лісосмугою, кілька км від станції. А там відправляємось у "вільне плавання" пустелею, у пошуках місцевих цікавинок. Доречі, кажуть є там місцевий "оазис" з озерцем, деревами. Ночуємо у пустелі (Тут Батько розказуватиме вам казку "Тисяча і одна ніч") Наступного дня (неділя) виходимо в с. Пролетарка або Нова Маячка і на автобусах добираємось в Херсон. Там весело проводим час до поїзда, на який не забуваєм сісти о 22:56 і весь наступний день торохтимо в ньому до Львова.
Що з собою брати?
- літній одяг, на зміну пару комплектів + якась тепла шмотка (а вдруг льдяниковий період настане)
- спальник, керімат, палатка, пальник (у кого є)
Обовязково!
- Головний убір, аля "великий китайський капелюх"
- Індивідуальна аптечка (в першу чергу засоби від отруєнь, крем від сонця)
- Ємність на воду обємом не менше 1л у кожного!!! + буде додаткова якась (для хавки, чаю і т. п.) Прошу віднестись до того серйозно, що таке йти в жару без води можете почитати з походу по Криму.
Що з собою барати з їжі?
Все що не псується і довго зберігається. Тобто різноманітні мясні вироби не рекомендую брати, хіба з таким розрахунком, щоб злопати їх ще в поїзді. А так берем різноманітні каші, вівсяні пластівці, на крайняк мівіну, що кому подобається. Якщо ви не уявляєте похід без горівки, можете взяти, Вас наступного дня голова болітиме, не мене.
Бажаючі відписуємось у формі "я їду + вказуєм наявність спорядження, керімат/спальник/палатка/пальник - є/нема.
Скільки це винесе по грошах?
Білет в Херсон орієнтовно 100гр.*2 + місцеві добирання максимум 20гр. + 30 гр. кишенькові на пиво, морозиво і т.п. І того в 250 гр. можна вложитись. Щасливі власники студенських їдуть потягом за пів-ціни Ну і + вартість їжї, це вже в кого які гастрономічні вподобання
Усе це дійство з дорогою займає три з половиную дня по часу. Тобто тим, хто як всі білі люди працює з понеділка по пятницю доведеться рішати з роботою, пятницю з обіду і понеділок. Поїздку плануємо на 28-31 травня.
Складаєм список бажаючих  - Andrey Львів
- Zippo Львів
- Gandzya Львів
- Erik Bremen, Germany
- Lyubko Тернопіль
- Vovan Тернопіль
- Victor SV Луцьк
- Slonik Луцьк
- Unesko Львів
- Notka Львів
- M@rkus Львів
- Deadmeat686 Львів
- Tina Львів
_________________ Кожна людина отримує саме те, що хоче. А якщо хтось отримує те, чого він не хотів — значить він хотів саме те, що отримав.
Змінено: Andrey (14.05.10 13:42:26) |
|
 |
:-) © 16.05.10 11:24:47 |
   |
|
В зв'язку з відсутністю квитків з Києва на вищезазначену дату, знімаю кандидатуру колєжанки та свою.  |
|
 |
Vovan © 16.05.10 11:39:28 |
   |
|
Я теж з вами!!! Беру намет і все решта  |
|
 |
Victor SV © 16.05.10 13:42:28 |
   |
|
Я і Slonik приєднуємся
Повністю укомплектовані, палатка рюкзаки, спальникі |
|
 |
Lightoff © 16.05.10 15:40:30 |
   |
|
Клас. А коли ви збираэтесь квитки купувати (орієнтовно)? |
|
 |
Sosunoff © 16.05.10 18:22:39 |
   |
|
Шкода не зможу приєднатись
Ось репортаж інших мандрівників, думаю буде цікаво і корисно  |
|
 |
|
 |
Victor SV © 17.05.10 16:05:19 |
   |
|
Стосовно доїзду час іде білети розбирають. Я тут порився на сайті укрзалізниці от шо накопав.
Поїзд № 510 Львів-Сімферополь 13:55 реально добратись до Херсона прибуває в 9:15 (відповідно звідти пробувати чимось добиратись до Олешківських пісків)
Це єдиний реальний варіант, решта поїздів їдуть через Мелітополь |
|
 |
Andrey © 17.05.10 22:22:12 |
   |
|
Victor SV написав(ла):
Я тут порився на сайті укрзалізниці от шо накопав. Поїзд № 510 Львів-Сімферополь
До одного місця той сайт, мушу я вам сказати Бо пише там одне, звониш до них - говорять тобі друге, а приходиш за квитками - третє Виявляється нема вже такого поїзда № 510 (сказали, що був такий тільки на травневі свята) хоча інформація про нього на сайті висить. Львів-Сімферополь № 86Л не підходить, бо не їде через Херсон. Єдиний поїзд який нам підходить це Львів-Херсон №109Л. Мінус його в тому, що їздить він по парних\непарних (тобто не щоденно). Тому виїжати будем в четвер (27 число) в обід, а пятниця зранку будем там. Інакше не виходить Крадемо ще один робочий день, зате матимемо час, щоб погуляти не тільки пустелею. Стосовно квитків, то їх ще достатньо, але уже на днях треба буде купувати, щоб були всі в одному вагоні.
Туди: поїзд №110Л Львів-Херсон, відправлення зі Львова 27.05.2010 в 14:39, прибуття в Херсон 28.05.2010 в 10:15
Назад: поїзд №109 Херсон-Львів, відправлення 30.05.2010 в 16:33, прибуття у Львів 31.05.2010 в 12:08 _________________ Кожна людина отримує саме те, що хоче. А якщо хтось отримує те, чого він не хотів — значить він хотів саме те, що отримав.
Змінено: Andrey (19.05.10 11:11:12) |
|
 |
|
 |
Olena © 18.05.10 12:45:00 |
   |
|
Щодо пятниці 28-го - мені теж не вдасться відпроситись, тому -1
Хоча як скромний варіант можу запропонувати зсунути всю подорож на тиждень вперед. Таким чином відбути зі Львова 21 травня 13:55 (на чудовому 256Л) і повернутись 25 травня опівдні. Що скажете?
P.S. Мене на uz.gov.ua найбільше дратує коли при вводі "Львів" пропонується станція "львівська, російська федерація" (як перший варіант - і це все на домені ua! : ) |
|
 |
Victor SV © 18.05.10 15:22:48 |
   |
|
з роботою питання вирішив, їду 100% |
|
 |
Наталі © 18.05.10 19:32:22 |
   |
|
Gandzya, візьми, будь-ласка гітару.
З.І. Поки ми вирішуємо степінь моєї боязні змій (яка може стати реальною причиною відмови в поїздці), перечитиючи тему, я бачу, що якась добра людина вже вписала нас, як фактичних учасників поїздки. Ну що ж, значить треба їхати.  _________________ Чтобы сохранить ангельский характер, нужно дъявольское терпение! |
|
 |
Andrey © 19.05.10 11:23:38 Купляєм квитки! |
   |
|
І так товариші, хто зі Львова і надумав їхати - завтра (20.05.2010) в 19:00 зустрічаємось біля входу головного вокзалу, будем купляти білети. Тим хто не планує там залишитись "на помідори" чи кавуни, мати гроші і на білет назад, візьмем одразу, щоб там не паритись. Хто братиме квитки в іншому місці на цей поїзд, хочу попередити, що змінився його номер - з 109 на 110Л. Час відправлення-прибуття залишився без змін. _________________ Кожна людина отримує саме те, що хоче. А якщо хтось отримує те, чого він не хотів — значить він хотів саме те, що отримав.
Змінено: Andrey (19.05.10 13:04:44) |
|
 |
Unesko © 19.05.10 12:51:14 |
   |
|
Я з вами |
|
 |
Notka © 19.05.10 13:56:53 |
   |
|
Привіт) Нас їде двоє, я і Маркус. Керімат, спальники, палатка є, немає пальника.  _________________ живи сьогодні, не оглядайся в минуле і не спіши в майбутнє |
|
 |
|