Попередня тема :: Наступна тема |
Andrey © 13.05.10 11:26:59 Олешківські піски або Олешківська пустеля |
   |
|
Привіт народ! Давненько ми не вибирались в якусь цікаву поїздку... Я не про ті поїздки які склались традиційно (сплави, рафтінги, походи в карпати), а про щось нове. Отож перейду одразу до справи. Є пропозиція відвідати найбільшу пустелю Європи! Де б ви думали вона знаходиться? Так-так, в нас в Україні Виявляється ми все таки Європа) Це так звана "Олешківська пустеля", або як ще кажуть "Олешківські піски", найбільша пустеля України і за одно Європи.
Коротка історична довідка.
Пустеля знаходиться за 30 км на схід від Херсону (на іншій стороні Дніпра) в межах Цюрупинського району. Назва "Олешківська" пішла від колишньої (до 1925р) назви міста Цюрупинськ - Олешки. Сама пустеля зявилась відносно недавно - у 19 ст. Причиною її утворення послужили голодні вівці, які зжерли рослинний покрив, що покривав цю місцевість, вивільнивши таким чином піски. А далі вітрова ерозія зробила свою справу. До слова, піщинки в тих краях дуже дрібненькі (не те що наш пісок), кинута у повітря жменя сухого піску довго не осідає. У наш час розповсюдження пісків стримують штучно насадженими лісами. За Совєтів на території пустелі був полігон, який використовували для вправ бомбометання усі країни колишнього Варшавського договору. До сьогодні там можна побачити ржаві осколки і навіть цілі бомби, що не розірвались. Кажуть, що не одні мисливці за металом там "попеклись". В даний час ведуться роботи по виявленню і утилізації таких снарядів, але як у нас буває - більше формально. За кліматичними умовами Олешківські піски належать швидше до напівпустель. Та все одно там досить "жарко", літом пісок прогрівається до 70ти градусів, гарячі висхідні потоки повітря розганяють хмари, тому опадів тут менше ніж у регіоні загалом. На території пустелі є невеликі (до 5ти метрів) бархани, трапляються іноді і піщані бурі. Також є на території пустелі старе кладовище, яке невідомо звідки там узялось і невідомо хто там похований.
Як будем добиратись до Олешківських пісків?
Туди: поїзд № 510 Львів-Сімферополь, відправлення 13:55 прибуття на станцію "Раденськ" 10:20
Назад: поїзд № 256Д Сімферополь-Львів відправлення 22:56 з Херсону, прибуття до Львова 19:11
або поїзд № 109 Херсон-Львів відправлення 16:33 з Херсону (якщо встигнем), прибуття до Львова 12:08
Прибуваємо ми в селище Великі Копані зранку (субота) і одразу з поїзда "в бой". Пустеля знаходиться за лісосмугою, кілька км від станції. А там відправляємось у "вільне плавання" пустелею, у пошуках місцевих цікавинок. Доречі, кажуть є там місцевий "оазис" з озерцем, деревами. Ночуємо у пустелі (Тут Батько розказуватиме вам казку "Тисяча і одна ніч") Наступного дня (неділя) виходимо в с. Пролетарка або Нова Маячка і на автобусах добираємось в Херсон. Там весело проводим час до поїзда, на який не забуваєм сісти о 22:56 і весь наступний день торохтимо в ньому до Львова.
Що з собою брати?
- літній одяг, на зміну пару комплектів + якась тепла шмотка (а вдруг льдяниковий період настане)
- спальник, керімат, палатка, пальник (у кого є)
Обовязково!
- Головний убір, аля "великий китайський капелюх"
- Індивідуальна аптечка (в першу чергу засоби від отруєнь, крем від сонця)
- Ємність на воду обємом не менше 1л у кожного!!! + буде додаткова якась (для хавки, чаю і т. п.) Прошу віднестись до того серйозно, що таке йти в жару без води можете почитати з походу по Криму.
Що з собою барати з їжі?
Все що не псується і довго зберігається. Тобто різноманітні мясні вироби не рекомендую брати, хіба з таким розрахунком, щоб злопати їх ще в поїзді. А так берем різноманітні каші, вівсяні пластівці, на крайняк мівіну, що кому подобається. Якщо ви не уявляєте похід без горівки, можете взяти, Вас наступного дня голова болітиме, не мене.
Бажаючі відписуємось у формі "я їду + вказуєм наявність спорядження, керімат/спальник/палатка/пальник - є/нема.
Скільки це винесе по грошах?
Білет в Херсон орієнтовно 100гр.*2 + місцеві добирання максимум 20гр. + 30 гр. кишенькові на пиво, морозиво і т.п. І того в 250 гр. можна вложитись. Щасливі власники студенських їдуть потягом за пів-ціни Ну і + вартість їжї, це вже в кого які гастрономічні вподобання
Усе це дійство з дорогою займає три з половиную дня по часу. Тобто тим, хто як всі білі люди працює з понеділка по пятницю доведеться рішати з роботою, пятницю з обіду і понеділок. Поїздку плануємо на 28-31 травня.
Складаєм список бажаючих  - Andrey Львів
- Zippo Львів
- Gandzya Львів
- Erik Bremen, Germany
- Lyubko Тернопіль
- Vovan Тернопіль
- Victor SV Луцьк
- Slonik Луцьк
- Unesko Львів
- Notka Львів
- M@rkus Львів
- Deadmeat686 Львів
- Tina Львів
_________________ Кожна людина отримує саме те, що хоче. А якщо хтось отримує те, чого він не хотів — значить він хотів саме те, що отримав.
Змінено: Andrey (14.05.10 13:42:26) |
|
 |
<ZELJA> © 13.05.10 12:20:58 |
   |
|
Заманчіво  |
|
 |
:-) © 13.05.10 15:47:33 |
   |
|
<ZELJA> виклав дану тему на Експлорері
Зголошуюся їхати. Я зі Львова, та колєжанка з Києва. Там якраз нормально можна дістатися, але з пересадкою. Різниця між прибуттям поїздів - 2 хвилини.
Чи правильно зрозумів - ми будемо на станції Копані зранку 29.05 ? |
|
 |
|
 |
Gandzya © 13.05.10 17:29:02 |
   |
|
я їду + ще одна людина зі мною
спальникі каримат є, палатки нема |
|
 |
<ZELJA> © 13.05.10 17:55:18 |
   |
|
Якщо я поїду (буде відомо ближче до визначеної дати)
в мене всьо є тіко палатки нема  |
|
 |
deadmeat686 © 13.05.10 20:29:29 |
   |
|
Я постараюсь, дуже хочеться поїхати, але ше не знаю чи з роботи відпустять |
|
 |
Olena © 14.05.10 10:24:49 |
   |
|
Я приєднуюсь! Мабуть краще починати з Олешківських пісків аніж з роупджампінгу (все-таки приємніше знати в лице людей які тобі кріплять спорядження))
Андрій, а звідки відомо що поїзд № 510 Львів-Сімферополь зупиняється в "Великі Копані" ? на uz.gov.ua такої інформації не знайшла
Повідомте будь ласка коли будете брати квитки,- спробую підсісти на той самий поїзд  |
|
 |
Roy © 14.05.10 12:50:57 |
   |
|
Був б не проти такої мандрівки, +1. Проте чи вийде точно знатиму наприкінці місяця. |
|
 |
Andrey © 14.05.10 13:34:21 |
   |
|
Olena написав(ла):
звідки відомо що поїзд № 510 Львів-Сімферополь зупиняється в "Великі Копані"
Дуже перепрошую, цей поїзд і справді не зупиняється на станції Великі Копані. Сплутав з станцією Копані, яка віртуально існує на сайті укрзалізниці десь між Херсоном і Миколаєвом (на карті найти такої не можу). Але цей поїзд зупиняється на станції Раденськ (перед селищем В. Копані) звідки також можна йти в пустелю. Коли будемо брати квитки - обовязково повідомимо.
Тепер ще раз щодо організаційних питань. Шановні, про те, що ви "може" поїдете, якщо щось там вдасться, писати не потрібно, щоб не розводити тут писанину на 10 сторінок... Пишіть конкретно і одразу по формі за наявність спарядження, щоб потім ще раз не писати, що в кого є\нема. І ще одне... Пустеля, це звичайно не гори, але я не думаю, що там буде легше йти... швидше навпаки. Тому, відписуючись, будьте впевнені в своїх фізичних можливостях. Памятайте, що крім звичних речей, з собою доведеться нести двохденний запас води. _________________ Кожна людина отримує саме те, що хоче. А якщо хтось отримує те, чого він не хотів — значить він хотів саме те, що отримав.
|
|
 |
:-) © 14.05.10 15:57:43 |
   |
|
Цитата:
Раніше в Олешківських пісках знаходився військовий полігон, на якому відпрацьовували
бомбометання льотчики з країн Варшавського договору. До цих пір в пісках знаходиться велика кількість снарядів, що не розірвалися.
Тобто потрібно бути особливо обережним і не кидатися до всього що валяється.
Gismeteo каже, що там температура коливатиметтся від +13 вночі до +26 вдень. Тобто спальники необов'язкові. Обіцяють дощі, тому намет все ж потрібен.Дерев, в т.ч. сухих, на фото наче б вистачає, тобто "безпримусся" не є особливо страшним.
І ще напрямок курортний, там вже малувато квитків на заплановані числа, тому варто поспішити з ними. До речі, поїзд № 510 наче б там не зупиняється. Херсон - Красноперекопськ. Можливо потрібно їхати до Херсона а звідти вже якимись дизельками-електринами? |
|
 |
Lyubko © 15.05.10 11:44:19 |
   |
|
Думаю особливої насолоди від побаченого ми не отримаємо, пісок, він і в Африці пісок, тому щоб не було це тільки для галочки, пропоную прикрасити подорож катанням на катері основною артерією неньки України, тобто Дніпром. З Херсонського річкового вокзалу о 8.10 відправляється катер до Голої Пристані і через 1 год і 20 хв. ми на місці. Вартість квитка 10,60 грн. Поскільки це районний центр, знайти транспорт щоб довіз нас до пустелі, гадаю не буде проблемою, тим більше там вже не далеко. Таким же чином можна і повертатись. Відправлення з Голої Пристані о 16.10, прибуття в Херсон о 17.30. _________________ Щоб літати, крила не потрібні, достатньо вітру в голові. |
|
 |
Наталі © 15.05.10 20:07:23 |
   |
|
Andrey, дуже цікавить інформація про ядовитих змій, що ми можемо зустріти в пустелі. Засоби безпеки. _________________ Чтобы сохранить ангельский характер, нужно дъявольское терпение! |
|
 |
|
 |
|
 |
|